Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η προσευχή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά ...

Καταγόταν ἀπὸ μία ἡρωϊκότατη οἰκογένεια. Ἀρκεῖ νὰ ποῦμε τοῦτο γι’ αὐτήν. Πῶς ὁ ἄγριος διωγμὸς τῶν κλεφτῶν, ποὺ ἔγινε τὸ 1806, ἀποδεκάτισε τὸ σόϊ τῶν Κολοκοτρωναίων. Ἀπὸ τοὺς 32 Κολοκοτρωναίους σώθηκαν μόνον 7, ποὺ πέρασαν γιὰ προστασία στὴ Ζάκυνθο.  Ὅταν ἦρθε στὴν Πελοπόννησο, ξεκίνησε τὸ ἔργο του μὲ προσευχή.
Νὰ τί λέει ὁ ἴδιος:

ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21

Στα βάθη των αιώνων αλλά και πρόσφατα οι Έλληνες Ήρωες συνετέλεσαν τα μέγιστα στην εδραίωση της ειρήνης στη χώρα μας. Η αποκαθήλωση των Ηρώων του 1821 από τους ίδιους τους Έλληνες και ο στιγματισμός της ιστορίας.

Η δίκη του Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό 1824

Μια από τις πιο βρώμικες υποθέσεις στην επανάσταση του 1821 είναι η δίκη του Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό. Από όπου και να την πιάσεις βρωμάει. Παρόλα αυτά ο ήρωας δεν πτοήθηκε και βρήκε την ψυχική δύναμη όταν όλοι τον κατηγορούσαν, όταν «Έλληνες» και τούρκοι τον κυνηγούσαν ζητώντας την φυσική του, να αντισταθεί και να κάνει τα γνωστά του κατορθώματα που δόξασαν τον ίδιο και έσωσαν την επανάσταση σε πολύ δύσκολες στιγμές. Την ηθική του εξόντωση, πριν την φυσική του, προσπάθησαν να την πετύχουν με την καταδίκη του Καραϊσκάκη τάχα ως εχθρό της πατρίδας. Η διάσημη αυτή δίκη παρωδία έγινε στο Αιτωλικό στην εκκλησία της Παναγίας την 1 Απριλίου του 1824.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Η καθημερινή ομιλία των αγωνιστών του 1821, αλλά και γενικότερα της κλεφτουριάς, δεν είχε βέβαια τίποτα από εξιδανικευμένο των επισήμων εγγράφων που έφτασαν μέχρι σε εμάς, αυτά ήταν γραμμένα από μορφωμένους
Φαναριώτες ή λογιότατους , ακόμα και αυθεντικές διηγήσεις των αγωνιστών έχουν τύχει της ωραιοποίησεως των γραμματέων οι οποίοι μετέφεραν στο χαρτί τις διηγήσεις των αγραμμάτων πολεμιστών.

Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη του «Γέρου του Μοριά»

.

«Εγεννήθηκα στα 1770.
Όταν εγλύτωσα από την Καστάνιτζα είμουν χρονών 10.
Διαμονή Μάνης χρόνια 2.
Εις την Αλωνίσθενα χρόνια 3.
Εις τα Σαμπάσικα χρόνια 12.
Εποχή της Νεότητος, 5 χρόνια ανύπανδρος και άλλους 7 χρόνους υπανδρευμένος‡ 27 χρόνους είχα όταν με επρωτοκυνήγησαν.
Αρματωλός και κλέφτης αλληλοδιαδόχως χρόνια 5.
Φερμάνι Βασιλικό διά εμένα και τον Πετιμεζά στα 1802.
Το δεύτερο φερμάνι τον Ιανουάριον 1806, και το Πατριαρχικό Συνοδικό.
36 χρόνων ήμουν όταν επήγα εις την Ζάκυνθο.
50 χρόνους είχα όταν εβγήκα εις την επανάστασι».