Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ


 Πίνακας του Ε.Dodwell το 1801.
Το παζάρι της Αθήνας στην εποχή της τουρκοκρατίας

 (Σημερινή οδός Πανδρόσου στην Πλάκα).
Η περίοδος της Τουρκοκρατίας τυπικά  ξεκινά με τη πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, αν και πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου είχαν ήδη περιέλθει στην Λατινική και Τουρκική κυριαρχία, και φτάνει μέχρι την επανάσταση των Ελλήνων το 1821. 
Είναι γεγονός ότι οι περίοδοι των πολεμικών συγκρούσεων και των εδαφικών ανακατατάξεων στον Ελλαδικό χώρο  είναι συνυφασμένες με την φτώχεια την πείνα και την δυστυχία. Η σκοτεινή  περίοδος της τουρκοκρατίας   με τα τετρακόσια χρόνια  σκλαβιάς των υπόδουλων Ελλήνων απετέλεσε τον σκοτεινό διατροφικό  μεσαίωνα της Ελλάδας. 

1821: Εκεί όπου 8.000 Τούρκοι κατατροπώθηκαν από 1.600 Έλληνες

Μία από τις μεγαλύτερες Μάχες του 1821 στα Βασιλικά Φθιώτιδας. Το πεδίο της ιστορικής σύγκρουσης, από ψηλά. Η στρατηγική που ακολούθησαν οι λιγότεροι σε αριθμό, Έλληνες (Drone Video)

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ο όρκος των Φιλικών (1814-1821)

 Οι ιερείς και οι ποιμένες – Εισαγωγή


Από τη μυητική βαθμίδα των Συστημένων αναδεικνύονταν όσοι επρόκειτο να περάσουν στην επόμενη, εκείνη των Ιερέων. Προηγείτο λεπτομερής παρακολούθηση του χαρακτήρα τους και δοκιμαζόταν ο βαθμός αφοσίωσής τους στην υπόθεση της ελευθερίας. Όποιος κρινόταν ώριμος να προχωρήσει στο βαθμό του Ιερέα, τον αναλάμβανε ο μυητής. Kατ’ αρχάς διεξαγόταν ένας σημαντικός διάλογος ανάμεσά τους, κατά τη διάρκεια του οποίου ο μυητής του έθετε καίριες ερωτήσεις για τη σχέση του με τη Φιλική Εταιρεία, για το ότι μπορούσε να χάσει και τη ζωή του για τα ιδεώδη της, για το πόσο αισθανόταν έτοιμος και ικανός να προχωρήσει. Εάν οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές, του ανακοίνωνε ότι επρόκειτο να περάσει στη βαθμίδα των Ιερέων και χώριζαν για να ξανασυναντηθούν την επόμενη νύχτα.

Κανάρης, Κωνσταντίνος (1790/1793-1877))

Ο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κανάργιος ή Κανάριος που έγινε γνωστός με το όνομα Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά ανάμεσα στα έτη 1790 και 1793 και ο πατέρας του Μιχαήλ, που είχε εκλεγεί πολλές φορές δημογέροντας του νησιού, πέθανε όταν ο Κωνσταντίνος ήταν μικρής ηλικίας. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Ακολούθησε το ναυτικό στάδιο και μπαρκάρισε στο ιστιοφόρο του θείου του Δημήτριου Βουρέκα Από νωρίς έδειξε τις αρετές του: Ψυχραιμία, τόλμη, εξυπνάδα. Στις ώρες της σχόλης του διάβαζε (όπως αναφέρει ο Τερτσέτης ιστορικά βιβλία και ιδίως την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όταν πέσανε ο Βουρέκας (1810), το σκάφος του ανέλαβε ο 17ετής ή 20ετής Κανάρης Ως κυβερνήτης αυτού του πλοίου ταξίδευε στον Εύξεινο, και στην Οδησσό έμαθε την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρίας. Στην αρχή δεν θέλησε να μυηθεί, όταν όμως, πάλι στην Οδησσό, πληροφορήθηκε το κίνημα της Μολδαβίας, παράδωσε το πλοίο του σε συγγενείς και κατέβηκε στο Αιγαίο για να ενταχθεί ως απλός ναύτης στα καράβια του Ανδρέα Μιαούλη, του Γεωργίου Ανδρίτσα και του οικογενειακού φίλου του Νίκου Αποστόλη, για να χρησιμοποιήσει τη ναυτική του πείρα όχι ως πλοίαρχος, αλλά ως «μπουρλοτιέρης». Ο εξάδελφός του, ο παπα Ιωάσαφ Νικολάρας τον ενθάρρυνε στη δράση αυτή και υποσχέθηκε να τον βοηθήσει στις επιδρομές εναντίον των εχθρικών πλοίων.

Θλίψη! Τι απέγιναν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821;

Έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας. Ποιο ήταν το... ευχαριστώ;
Οι άνθρωποι που μέσα σε μία νύκτα έγιναν ηγέτες της Επανάστασης του ’21, θυσιάζοντας την ζωή τους και τις περιουσίες τους για την ελευθερία της πατρίδας μας δεν έτυχαν ανάλογης μεταχείρισης από το ελληνικό κράτος.
Μπορεί αυτοί να έδωσαν ό,τι είχαν για την επανάσταση, αλλά πολύ γρήγορα αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα.
Για να επιστρέψει πολύ γρήγορα αυτή η «ελεύθερη Ελλάδα» σε μία νέα σκλαβιά.

Παλαιών Πατρών Γερμανός – Palaion Patron Germanos (1771-1826)

Παλαιών Πατρών Γερμανός – Palaion Patron Germanos (1771-1826)



 
« Η Δημητσάνα, ορεινή κωμόπολις της Γορτυνίας, εφημίζετο κατά τους επί Τουρκοκρατίας χρόνους, δια τε το εύανδρον αυτής, την δραστηριότητα και την παιδείαν των κατοίκων, τον πλούτον εκ τε της εγχωρίου βιομηχανίας, ιδίως της κατασκευής νίτρου και πυρίτιδος, και εκ των εισφορών των αποδήμων, …Κληρικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Ονομαζόταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε στη Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου 1771, τη Μεγάλη Παρασκευή. Ήταν η δύσκολη εποχή των Ορλωφικών, που σημαδεύτηκε από τις θηριωδίες των Αλβανών στην Πελοπόννησο. Σπούδασε στη φημισμένη σχολή της πατρίδας του και στο πρώτο σχολείο των Περουκαίων στο  Άργος το οποίο  λειτουργούσε από το 1798 στη Μονή της Παναγίας της ΚατακεκρυμμένηςΣτη συνέχεια έγινε γραμματέας του μητροπολίτη Αργολίδας Ιάκωβου Πετράκη, οπότε και χειροτονήθηκε ως διάκονος και πήρε το όνομα Γερμανός.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Πατέρας του μάλλον ήταν ο Δημήτριος Ίσκος και μητέρα του η Ζωή Ντιμισκή,καλόγρια στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 8 ετών και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όταν ήταν ακόμα μικρός αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και βρέθηκε στα Ιωάννινα.

Μαντώ Μαυρογένους

Η Μαντώ Μαυρογένους (Τεργέστη 1796 ή 1797 - Πάρος, Ιούλιος 1848) ήταν αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Γέννηση1796 ή 1797
Flag of the Habsburg Monarchy.svg ΤεργέστηΑυστριακή Αυτοκρατορία
ΘάνατοςΙούλιος 1848 (52 ετών)
Flag of Greece (1822-1978).svg ΠάροςΕλλάδα
ΥπηκοότηταΕλληνική
ΒαθμόςΕπίτιμη Αντιστράτηγος
ΣυγγενείςΝικόλαος Μαυρογένη (πατέρας)
Ζαχαράτη Χατζή Μπάτη (μητέρα)

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η Κυρά της Επανάστασης

Η Μπουμπουλίνα, που ήταν Υδραία την καταγωγή, γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771, όταν η μητέρα της, Σκεύω, επισκέφθηκε τον τότε φυλακισμένο από τους Τούρκους και ετοιμοθάνατο άντρα της, Σταυριανό Πινότση. Η σύλληψη και φυλάκιση του Πινότση ήταν αποτέλεσμα της ενεργού συμμετοχής του στην επανάσταση της Πελοποννήσου το 1769-70, γνωστή στην ιστορία μας ως Ορλωφικά. Ήταν τότε που οι Σπέτσες καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από την εκδικητική μανία των Τούρκων λόγω της συμμετοχής του νησιού στην επανάσταση. Μετά τον θάνατο του Πινότση στην Κωνσταντινούπολη, μητέρα και κόρη επιστρέφουν στην Ύδρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Σκεύω έρχεται σε δεύτερο γάμο με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου ή Ορλώφ (το Ορλώφ παρατσούκλι της εποχής λόγω της συμμετοχής του στα Ορλωφικά) και έτσι η Μπουμπουλίνα εγκαταστάθηκε πλέον στις Σπέτσες.

Παπαφλέσσας (1788-1825) - Ο Λεωνίδας της Επανάστασης του 1821

«Θα πολεμήσω τον Ιμπραήμ και θα πεθάνω ή θα νικήσω...».
Παπαφλέσσας.
Ο Παπαφλέσσας ήταν κληρικός, πολιτικός, φλογερός κι ενθουσιώδης αγωνιστής, ήρωας αλλά και πρωτεργάτης της Eλληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας το 1788 και ήταν το 28ο παιδί του Δημητρίου Φλέσσα και της Κωνσταντίνας Ανδροναίου, δευτέρας συζύγου του Δημητρίου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Φλέσσας.