Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει τον διαβήτη, δείχνει ελληνική μελέτη


Η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει τον διαβήτη, δείχνει ελληνική μελέτη

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία η μεσογειακή διατροφή αλλά και τα διατροφικά σχήμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως δείχνει μελέτη σε έλληνες ασθενείς που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.
Ο Δρ Κάρλο Λα Βετζια, από τοΕρευνητικό Ινστιτούτο Φαρμακολογίας «Mario Negri» του Μιλάνο, συνεργάστηκε με την Δρ Αντωνία Τριχοπούλου από το Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μελέτησαν έλληνες ασθενείς που είχαν πάρει μέρος στη διαρκή μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC).
Από τους 22.295 συμμετέχοντες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 11 χρόνια, καταγράφηκαν 2.330 περιπτώσεις πασχόντων από διαβήτη τύπου ΙΙ. Για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών τους, οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια και είχαν αξιολογηθεί σύμφωνα με την κλίμακα MDS (Mediterranean diet score) και έναν ακόμη δείκτη περιεκτικότητας της διατροφής σε υδατάνθρακες ή γλυκαιμικό φορτίο.
Τα άτομα με MDS πάνω από 6 είχαν 12% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά άτομα που είχαν MDS κάτω από 3. Οι ασθενείς με τους περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστους υδατάνθρακες.
Ένα υψηλό σκορ MDS συνδυαστικά με ελάχιστους υδατάνθρακες στη διατροφή μείωνε την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 20%, συγκριτικά με ένα χαμηλό σκορ MDS και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο στη διατροφή.
«Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στον έλεγχο του βάρους εξακολουθεί να μελετάται, αλλά στις περισσότερες μελέτες αποδεικνύεται ότι αυτού του τύπου η διατροφή προσφέρει προστασία έναντι του διαβήτη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.
Το βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συντελεί σε υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, έναντι των κορεσμένων. Σύμφωνα με ανασκόπηση για την επίδραση των διατροφικών λιπών στον διαβήτη, η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά έχει ωφέλιμες επιδράσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και ίσως μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου