Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κριμαία

Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη
Εκτάκτως συνεδριάζει το βράδυ του Σαββάτου (21:00 ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεδομένων των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά το ομόφωνο «ναι» της ρωσικής Άνω Βουλής στο αίτημα Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιείται με αίτημα της Βρετανίας, είναι η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως μέσα σε 48 ώρες. Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία επί συγκεκριμένης απόφασης.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα».

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του Οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητεί την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ο Μπαν Γκι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στην αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.



10 φωτογραφίες


Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα (14:00 ώρα Ελλάδας). Τη συνάντηση συγκάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι η δεύτερη των επικεφαλής της διπλωματίας των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων.

Στις 20 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και τη μη χορήγηση βίζας στα πρόσωπα εκείνα που θεωρούνταν υπεύθυνα για τα επεισόδια βίας που συντάρασσαν την χώρα.

Στο Κίεβο ο Ουίλιαμ Χέιγκ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε ότι ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία αποτελεί «εν δυνάμει σοβαρή απειλή» της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Παράλληλα, το Φόρεϊν Όφις κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο για να του εκφράσει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στην Ουκρανία, ενώ το πρωί του Σαββάτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ο Ουίλιαμ Χέιγκ ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Χέιγκ με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ συζητήθηκαν οι «πιθανές διεθνείς διπλωματικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Πάντως, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει όλους του βρετανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κριμαία «για οιοδήποτε λόγο». Παράλληλα παροτρύνει όλους τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή «να την εγκαταλείψουν με οποιοδήποτε πρακτικό μέσο».
«Το υπουργείο εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιοδήποτε προξενική υπηρεσία σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κριμαία» επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία.
Την Παρασκευή ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και «ειδικότερα τρόπους για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία». Αυτό είπε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» επισήμανε ο ίδιος. Επιπλέον οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο δρόμο προς τη σταθερότητα. Παράλληλα συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που η προσωρινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί,  είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας.
Συμφώνησαν επίσης πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθεί η προσωρινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση. Τέλος οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε επαφή για το θέμα αυτό όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνιγκ Στρίτ.
 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου