Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ανθίζει στην πέτρα η λεβάντα


Ένα στρέμμα καλλιέργειας λεβάντας αν και ήδη από το δεύτερο έτος αποδίδει 500 κιλά φυτικής παραγωγής, φτάνει την μέγιστη απόδοση το 4ο έτος παράγοντας 800-900 κιλά.
Από αυτή την ποσότητα παράγονται 16 λίτρα αιθέριου ελαίου και αποφέρουν στον καλλιεργητή περί τα 900 ευρώ, καθώς αυτή τη στιγμή οι τιμές πώλησης στην αγορά είναι 55-60 ευρώ/λίτρο. Ωστόσο, όπως τονίστηκε σε πρόσφατο συνέδριο για τις νέες καλλιέργειες καλό θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή καθώς πολλά από τα αρωματικά φυτά βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

Η αρχική επένδυση για την αγορά και φύτευση 1.200 μοσχευμάτων σε ένα στρέμμα από εξειδικευμένο φυτώριο, κοστίζει 340-370 ευρώ και η απαιτούμενη προεργασία είναι μόνον το όργωμα και σβάρνισμα του χωραφιού. Μια καλλιέργεια λεβάντας δεν χρειάζεται φυτοπροστατευτικά, ούτε άλλες ιδιαίτερες φροντίδες, εκτός από καθαρισμό χόρτων και νερό, με πότισμα το καλοκαίρι προκειμένου να παραχθούν οι μέγιστες ποσότητες βιομάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έμπειρου γεωπόνου που εξειδικεύεται στην λεβάντα και συμβουλεύει παραγωγούς στο Κιλκίς, η απόδοση των καλλιεργειών λεβάντας ανέρχεται στα 16 λίτρα αιθέριου ελαίου ανά 800 κιλά χλωρής βιομάζας, όπου είναι μια καλή μέση παραγωγή ενός μη-ξηρικού κτήματος. Προτείνει μάλιστα στους παραγωγούς που αναζητούν εναλλακτικές, να φυτέψουν 2 στρέμματα πειραματικά, για να δουν και μόνοι τους τις αποδόσεις.

Το κύριο εμπόδιο αυτή τη στιγμή στην καλλιέργεια λεβάντας, όπως και όλων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, έγκειται στο γεγονός ότι οι παραγόμενες ποσότητες είναι λίγες για να είναι υπολογίσιμες στις διεθνείς αγορές. Το ελληνικό αιθέριο έλαιο υστερεί σε ποιότητα σε σχέση με αυτό της Βουλγαρίας, ωστόσο υπερτερεί έναντι του αντίστοιχου γαλλικού. Αντίθετα, σε σχέση με τις παραγόμενες ποσότητες, η χώρα μας έχει μεγαλύτερο όγκο παραγωγής από τη Βουλγαρία, όχι όμως και από τη Γαλλία.

Πάντως, θετικό είναι ότι η εγχώρια παραγωγή αιθέριου ελαίου απορροφάται πλήρως από την αγορά, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης.

Προτιμά ξηρά κλίματα 

Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερσε ξηροθερμικές συνθήκες. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές που υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Το καλοκαίρι απαιτεί περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Γενικά η απόδοση της καλλιέργειας εξαρτάται από το μικροκλίμα, το οποίο επηρεάζεται από το υψόμετρο, την τοπογραφία, το γεωγραφικό πλάτος κ.λπ.

Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη, καλά αποστραγγιζόμενα και ασβεστούχα.

Levandula 
Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, επειδή οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Τη συνήθεια αυτή λέγεται ότι την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες.

Οι χρήσεις της λεβάντας


Θεραπευτικές ιδιότητες
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας αδιάλυτο στο δέρμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αιθέρια έλαια.

Ιδιαίτερη προτίμηση παρατηρείται τον τελευταίο καιρό για χρήση αιθέριου έλαιου λεβάντας στη βιομηχανία τροφίμων, όπως σε ποτά, παγωτά, στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στον αρωματισμό χώρων. Μια άλλη εκτεταμένη του χρήση είναι ως απωθητικό σκώρου.

Πρόσφατα, η αρωματοθεραπεία έγινε πολύ δημοφιλής, όπου το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό. Έχουν αναφερθεί πολλές θεραπευτικές δράσεις της, όπως ηρεμιστική, σπασμολυτική, αντι-ιική, τοπική αναισθητική και αντιβακτηριδιακή.

Το αιθέριο έλαιο έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας αδιάλυτο στο δέρμα σε αντίθεση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου