Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πόσα «Ε» φάγατε σήμερα;

Φάγατε σήμερα «ΚίτρινοSunset FCF»; Σας άρεσε το «Πονσώ 4 R, Ερυθρό της κοχενίλης» ή μήπως προτιμάτε το «Ερυθρό Allura AC» σε συνδυασμό με «Μπλε πατεντέ V»;


Εάν απαντήσετε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, έχετε χάσει από χέρι γιατί οι παραπάνω «γεύσεις» δεν είναι επιλογή αφού βρίσκονται, ντε και καλά, στο σύνολο των προϊόντων που καταναλώνουμε.

Η ιστορία με τα «Ε» είναι για εμάς τους καταναλωτές λίγο περίεργη. Είναι σαν να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από το τίποτα… Ξέρουμε ότι «Ε» έχουν όλα τα προϊόντα αλλά μέχρι εκεί.

Το WWF έχει πάρει μια σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο "Καλύτερη Ζωή" και επιδιώκει να αναδείξει έναν διαφορετικό και καλύτερο τρόπο ζωής για όλους στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο της ακραίας κρίσης που βιώνουμε.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, «βάζει» στο πιάτο μας τα «Ε» με ένα διαφορετικό τρόπο. Κάνοντάς τα λιανά για να μπορούμε, στο μέτρο πάντα του δυνατού, να έχουμε τον έλεγχο της επιλογής.

Τα «Ε» είναι οι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά ώστε να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευσή τους. Παράλληλα είναι και ουσίες που πιθανόν έχουν παρενέργειες όπως αλλεργίες.
Το WWF μας προσκαλεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε τα «Ε» και μας συμβουλεύει τα επιλέγουμε κατά το δυνατόν φρέσκα προϊόντα.
Η βασική κατηγοριοποίηση είναι η εξής:

Χρωστικές ουσίες (Ε 100-199)
Προσθέτουν ή επαναφέρουν το χρώμα ενός τροφίμου που χάνεται κατά την επεξεργασία του. Τα συναντάμε κυρίως σε: γαριδάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, τυποποιημένα γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, μουστάρδα αλλά και σε διάφορα ποτά όπως λικέρ.

Συντηρητικές ουσίες (Ε 200-299)
Με την προσθήκη τους αποφεύγεται η αλλοίωση του από μικροοργανισμούς και αυξάνεται ο χρόνος ζωής των τροφίμων.

Αντιοξειδωτικές ουσίες (Ε 300-399)
Κατανικάνε την οξείδωση των τροφίμων. Κοινώς, με τη συμβολή τους αποφεύγονται αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση των τροφίμων και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος διατήρησής τους.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές (Ε 400-499)
Βοηθάνε στη δημιουργά ενός ομοιογενούς μίγματος όταν αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά που δεν σμίγουν εύκολα (π.χ.το λάδι και το νερό!) Η λίστα περιλαμβάνει σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, παγωτά και άλλες λιχουδιές.

Ρυθμιστές οξύτητας (Ε 501-540)
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, σοκολάτες και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης (Ε 620-640)
Όπως λέει και η ονομασία τους, ενισχύουν τη γεύση ή / και την οσμή του τροφίμου.Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε «πρόχειρες» και γρήγορες τροφές όπως κονσέρβες, σάλτσες, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, αρτύματα.

Γλυκαντικές ουσίες (Ε 950-970)
Τα λεγόμενα υποκατάστατα ζάχαρης ή γλυκόζης. Τα βρίσκουμε σε αναψυκτικά, γλυκά, καραμέλες, τσίχλες αλλά και τρόφιμα με λίγες θερμίδες. Βοηθάνε στην αποφυγή της τερηδόνας και στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών με χαμηλές θερμίδες.

Όσοι θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο μπορούν να καταφύγουν στον κατάλογο του ΕΦΕΤ.
Καλή χώνεψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου