Συντήρηση, Στερέωση και Ανάδειξη των Μνημείων της Ακροπόλεως Μυκηνών και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου |
Οι Μυκήνες αποτελούν το σημαντικότερο προϊστορικό μνημείο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενταγμένο στην UNESCO (Εικ. 1). Η επική και η τραγική ποίηση καθώς και οι μυθολογικές παραδόσεις κατέστησαν τη θέση διάσημη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών να καταφθάνουν κατ’ έτος εκεί. Η ανάγκη να καταστεί η Ακρόπολις των Μυκηνών προσβάσιμη από όλες τις κατηγορίες επισκεπτών της, αλλά και για να συντηρηθούν και στερεωθούν τα κατάλοιπα που έχουν έρθει στο φως από το 19ο αι. μέχρι σήμερα, οδήγησε στις πρόσφατες επεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης της θέσης, μετά από εκείνες που άρχισαν τη δεκαετία του 50, και στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Το Έργο της συντήρησης, στερέωσης και ανάδειξης των μνημείων της Ακροπόλεως των Μυκηνών και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου υπήχθη το Φεβρουάριο 1998 στο Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. υπό την εποπτεία της επιτροπής Επιδαύρου, με σκοπό την υποβολή στο Γ΄ ΚΠΣ προτάσεων συντήρησης και ανάδειξης. Το 1999 συγκροτήθηκε ιδιαίτερη ομάδα εργασίας, της οποίας τα μέλη αποτέλεσαν το 2000 την επιτροπή Μυκηνών. Έκτοτε και μέχρι σήμερα τα μέλη της επιτροπής αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις.
Γενική ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου. Στη βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης της Ακρόπολης αποσκοπούσε η δημιουργία δικτύου περιήγησης που διαμορφώθηκε μέσα στην Ακρόπολη. Είναι συνέχεια της οδού, η οποία αρχίζει από το εκδοτήριο των εισιτηρίων μέχρι την Πύλη των Λεόντων ( Εικ. 2), και καθορίζει την οργανωμένη κίνηση στο Μνημείο. Με την πορεία αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όλους πλέον τους επισκέπτες να φθάσουν μέχρι την κορυφή της Ακροπόλεως και στα διάφορα τμήματα του ανακτορικού συγκροτήματος ( Εικ. 3 α, β, γ), τα οποία εφοδιάστηκαν με πληροφοριακές πινακίδες, ενώ σε επιλεγμένα σημεία δημιουργήθηκαν καθιστικά ανάπαυσης και θέασης. Παράλληλα με τις αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης, η οδός που δημιουργήθηκε και ακολουθείται, περιορίζει το χρόνο που χρειαζόταν για την επίσκεψη. Επί πλέον, με τη χρήση της Βόρειας Πύλης οι επισκέπτες μπορεί να περπατήσουν στην, επίσης, πρόσφατα διαμορφωμένη διαδρομή που οδηγεί στο Μουσείο των Μυκηνών ( Εικ. 4 α, β), από ΒΑ, μετά το πέρας της περιδιάβασης στην Ακρόπολη. Μικρότερης έκτασης διαδρομές καλύπτουν την επίσκεψη στους θολωτούς τάφους που βρίσκονται σε άμεση γειτονία με την Ακρόπολη και στην ομάδα οικιών στα Δ της. ( Εικ. 5 α, β).
Επεμβάσεις συντήρησης ή στερέωσης σε μνημεία
Η στερέωση των λίθινων τμημάτων τοίχων διαφόρων κτιρίων, εντός και εκτός της Ακροπόλεως, συνιστά σημαντική, επίσης, εργασία επέμβασης, που αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν καλύτερη αντίληψη που μπορεί να έχει κανείς για τα κτίσματα της περιοχής, από τα οποία σώζεται, περισσότερο ή λιγότερο, μόνον το κατώτερο τμήμα τους. Η λίθινη κρηπίδα των οικοδομημάτων στις Μυκήνες είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, υψηλή, με αποτέλεσμα τόσο με το αρμολόγημα όσο και, κυρίως, με τη γενικότερη στερέωση των τοίχων αυτών να αποδίδεται σαφέστερα η εικόνα της διάταξης των χώρων. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις έγινε και στερέωση κονιαμάτων που διατηρούνταν ακόμη στη θέση τους. Στη διατήρηση σωζομένων τμημάτων των διακοσμημένων δαπέδων της αυλής και του μεγάρου του ανακτόρου στόχευε τόσο η κατάχωση όσο και η προστατευτική επίστρωσή τους (Εικ. 6 α, β).
Η στερέωση των τοιχωμάτων τάφων, κυρίως θολωτών, αλλά και άλλων τύπων, όπως λακκοειδών, παράλληλα με την εφαρμογή της μεθόδου «βραχοποίησης» (Εικ. 7 α, β), εντάσσεται στην ίδια ομάδα επεμβάσεων. Οι εργασίες στα Κυκλώπεία τείχη, στο Δυτικό και Βόρειο, είναι στα άμεσα σχέδια της Επιτροπής Μυκηνών και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση στατικών προβλημάτων.
Στέγαστρα
Έχει προγραμματισθεί και αναμένεται να υλοποιηθεί η αντικατάσταση του ανώτερου τμήματος του παλαιού στεγάστρου της Νότιας Οικίας και της Οικίας των Ειδώλων, που τοποθετήθηκε στο χώρο το 1988 και προστατεύει ακόμη τα υπάρχοντα εκεί ευπαθή κατάλοιπα. Το υλικό που έχει επιλεγεί για την νέα κάλυψη είναι όχι μόνον ελαφρό, αλλά ακόμη ελαφρότερο, όμως ταυτόχρονα εξίσου αποτελεσματικό.
Επιστημονικά οφέλη και προώθηση της γνώσης επί των μνημείων
Η Ακρόπολις των Μυκηνών και ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος της είχαν την τύχη να ερευνώνται ήδη από το μέσον του 19ου αιώνα. Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν εκεί επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα τη συγγραφή πλήθους μελετών, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες στοιχείων και ευρημάτων που προήλθαν από τη θέση. Εν τούτοις, από τις υπάρχουσες μελέτες απουσιάζουν οι εργασίες σχετικά με την ανάδειξη του Μνημείου και τη διαχείριση του υλικού του. Το κενό αυτό μπορεί και αναμένεται να συμπληρωθεί από τη γνώση και τα άφθονα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες επεμβάσεις και τα εκτελούμενα έργα. Μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιασθεί σχετικό υλικό εκτός από DVD video με τίτλο MYKHNΩΝ ΕΡΓΑ, στο οποίο όμως το μέρος που αναφέρεται στις επεμβάσεις στο χώρο είναι πολύ σύντομο σε σχέση με τη γενική παρουσίαση του μνημείου και της ιστορίας του καθώς και του Μυκηναϊκού πολιτισμού ειδικότερα, ενώ δημοσίευση στο περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες (τχ. 104 (2007), 80 - 84) που υπογράφεται από τον δρ. Γ. Παπαθανασόπουλο, πρώην πρόεδρο της επιτροπής Μυκηνών, είναι συντομότατη και απευθύνεται σε ευρύ κοινό.
Παραγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα Συντήρηση – Αναστήλωση – Ανάδειξη.
Οι επεμβάσεις συντήρησης που έγιναν σε αποθηκευτικά σκεύη που επί σειρά ετών είχαν εκτεθεί στις καιρικές συνθήκες ( όπως οι πίθοι στις Β Αποθήκες) (Εικ. 8 α, β), αλλά και ο ενδελεχής καθαρισμός της εστίας του μεγάρου που αποκαλύφθηκε (Εικ. 9 α, β) μετά την πολυετή κατάχωσή της, είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή πολύτιμων στοιχείων στον τομέα αυτό. Παράλληλα, από το εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία κονιαμάτων και χρωστικών ουσιών, ώστε να αναλυθούν και να προσδιορισθούν το είδος και η ποιότητα των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της. Αναμένεται η μελέτη από τον δρ. Ι. Μανιάτη.
|
Kατεβάστε το αρχείο (0 KB) |
http://www.tdpeae.gr |
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ!!
Ετικέτες
- ΑΝΕΚΔΟΤΑ (1)
- ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (13)
- ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ (16)
- ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ (5)
- ΑΡΧΑΙΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ (1)
- ΑΡΧΑΙΩΝ ΡΗΣΕΙΣ (2)
- ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (40)
- ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (16)
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (147)
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (46)
- ΚΟΣΜΟΣ (24)
- ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (4)
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ (77)
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (170)
- EΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (15)
- ONLINE ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ (17)
- VIDEOS (20)
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012
Μυκήνες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου